Veel voorkomende fouten bij gazononderhoud,
zo help jij jouw gazon de winter door:

Hou het gras schoon

Waarschijnlijk ontkom je er niet aan, bladeren op het gazon. Blad wat op het gazon wordt gelaten zal werken als een verstikkende deken. Ook blijft het onder het blad te lang vochtig waardoor het een broeihaard wordt voor schimmels en ziektes. Verwijder blad dus tijdig met de hark, bladblazer of maaier. Haal ook takken en tuinmeubels van het gazon voor de winter.

Ga voorzichtig met het gras om

Het is belangrijk om het gazon te ontzien in de winter. Loop zeker niet op het gras wanneer het heeft gevroren, hierdoor breekt de kroon en zal de plant afsterven. Laat sneeuw liggen op het gras, het werkt isolerend. Al met al moet je het gazon proberen te ontzien, het kan namelijk niet herstellen van de opgelopen schade tijdens de winter en dit zorgt voor kale plekken na de winter.

Te kort maaien

Vaak staat het gras na 2 weken te hoog en maaien veel mensen het lekker kort, dan zijn ze er weer vanaf voor 2 weken. Dit is een slechte gewoonte en zorgt voor een enorme stressreactie waardoor het gazon een zwakke weerstand krijgt en dus nooit vitaal wordt!

Maai gras nooit lager dan 5 cm en maai nooit meer dan ⅓ van het blad in een maaibeurt.

Niet bemesten in het najaar

Vaak bemest men alleen in het voorjaar. Dit komt omdat het lekker weer is en men weer naar buiten wil. Na deze bemesting gebeurd er vaak niks meer tot het volgende voorjaar.

Dit terwijl de najaarsbemesting eigenlijk efficiënter dan de voorjaarsbemesting is. Dit komt omdat het blad minder snel groeit in het najaar maar de wortels en de scheuten krachtig door groeien. Door te bemesten in het najaar geef je het gazon een boost in het voorjaar!

Te veel meststof in één keer

Een veelgemaakte fout is te veel meststof toedienen. Er wordt dan gedacht meer mest = groener gazon. Niks is minder waar! Door overbemesting zal de plant meer blad ontwikkelen in plaats van wortels en bij te zware applicatie kan het zelfs het gazon verbranden.

Lees de gebruiksaanwijzing van producten en volg deze, zo bereik je het beste resultaat.

Maaien met botte messen

Botte messen scheuren het blad in plaats van het af te snijden. Hierdoor worden de topjes van het gras bruin en is het vatbaar voor ziektes. De kapotte plant is dan meer bezig met herstellen in plaats van zich te ontwikkelen. Toch parkeert 85% van de mensen de maaier na het seizoen in het tuinhuis zonder de messen onder handen te nemen!

Slijp je messen voor elke lente en opnieuw voor de herfst.